2021 Bitcoin Finans Çöküş

aegeanocturne
5 min readFeb 23, 2021

--

Çok kısaca kafaları yormadan bitcoin ve blokzincir hakkında herkesin kolaylıkla anlayabileceği tanımsal hap bilgiler vereceğim. Ayrıca her kademeden yatırımcının merak ettiği olası kilit soruların cevaplarını elimden geldiğince net bir şekilde yanıtlamaya çalışacağım. Yazının en sonunda ise naçizane BTC hakkındaki beklentilerimi açıklayacağım.

Blokzincir nedir?(çok kısaca)
Çoklu kopyalarda tutulan veri tabanıdır. (Yani tek bir merkeze bağlı değil, pratikte değiştirilemez, çalınamaz. Bu yüzden de bitcoin muhabbeti açılınca ‘ansentrölayzd’ , ‘desentrölazyd’ gibisinden ağdalı kelimeleri muhakkak duyarsınız :)

Kripto para (coin) nedir? (çok kısaca)
Karşılığı parasal bir değere tekabül eden bir bilgisayar kaydının şifrelenmiş halidir.

Bu değerli bilgisayar verisini karşı tarafa aktararak siz aslında para transferi yapmış olursunuz.

Bitcoinin değeri ne zaman ciddi zarar görür?
-Küresel çapta 5–6 saat ve üzeri olası bir internet ya da elektrik kesintisinde ön cachede tutulan cüzi bir miktar blok kayıplar oluşacaktır.
Bu duman olan kaybın haricinde piyasalarda çok ciddi bir panik havası oluşacağından kripto fiyatlamalarında devasa bir çöküş gerçekleşmesi pek muhtemeldir.
- Merkez Bankaları-Devletler-Bankalar birlik olup BTC üzerinde ciddi regülasyon ve kısıtlamalara giderse yine değerinde ciddi kayıplar görülebilir.

Bitcoinin değeri ne zaman sıfırlanır?
Dünya üzerinde internet ağı kalıcı olarak çökerse kripto paraların değeri sıfırlanır. Tabi ki bu çok zor bir ihtimaldir. Çünkü herhangi bir şey oldu diyelim: güneş patladı, manyetik dalgalar atmosfere basınç yaptı ve elektrikler dünya genelinde gitti veyahut okyanus tabanından geçen internet kabloları koptu insanoğlu bunu en kısa zamanda onaracak ve tekrar hizmete sokacaktır. Kripto paralar da kaldığı yerden devam edecektir.

Blokzincir sadece para mıdır?
Hayır! Ayrıca blokzincir platformu, resmi sözleşmeler ve dökümanlar için de güvenli bir dijital depodur.

Bitcoin fiziki paranın yerini alır mı?
Ben şahsen finansal kontrolün, öyle merkeziyetsiz para birimlerine teslim edilecek kadar sahipsiz olduğunu düşünmüyorum!!
‘Ya bu kripto piyasaları bir şekilde merkeziyetçi bir yapıya dönüştürülmeye çalışılacak, ya da bu kripto piyasalar sert ve acımasız regülasyonlara tabi tutulacaklar.’ şeklinde düşünüyorum.

Bitcoin tarih mi olacak?
Dijital paranın gelip geçici bir şey olduğunu ya da tarih olacağını falan düşünmüyorum. Ama merkeziyetsiz dijital paralar hakkında kuşkuluyum. Blokzincir platformu geleceğin teknolojisi, bunda bir istisna göremiyorum. Ama özellikle 2020–2021 yıllarında bitcoinin haddinden fazla değerlendiğini, bana göre yüksek risk içerdiğini ve en az %45 oranında sağlam ve uzun süren bir düzeltmeye gireceğini düşündüğümü belirtmeliyim.

Bitcoinde çöküş ne zaman olacak? Riskler nelerdir?
Şu an dünyanın dört bir yanından akın akın yeni yatırımcıların gelmesiyle birlikte fiyat yukarı doğru tırmanmaktadır. Covid-19'un ekonomilerde yarattığı tahribat dolayısıyla merkez bankalarının pompaladığı emisyon ve devletlerin yaptığı harcamaların piyasada enflasyon yaratmaması için paranın kripto piyasalara aktığına şahit olmaktayız. İnsanlarda da çok kuvvetli bir beklenti ve algı oluşmuş durumda. Bu küresel düşük faiz ortamında hazır çılgınca bir iştah varken ve sürü de tatlı tatlı akın ediyorken durduk yere kripto piyasasının genişlemesini baltalamak mantıksız olacaktır. Amma velakin, hem küresel btc çılgınlığının hem de KY iştahı ve parasının sönümlenmeye başladığı vakit, senaryolar devreye girecektir. Bu trajik senaryo birkaç kalın yatırımcının girdikleri okkalı satışla da vizyona girebilir. FED’in aldığı ani bir aksiyonla da gerçekleşebilir. Ya da ‘solar flare’ dedikleri senaryonun vizyona girmesiyle de gerçekleşebilir. Veyahut bunlar dışında spontane ekstrem gerçekleşen bir olayla da trajik film sahne alabilir… Nasılını kestirmek bizim için biraz zor.

Ünlüler tarafından profil resimlerine konulan kırmızı lazer göz ne anlama geliyor?
- BTC’nin 100bin$’a ulaşmasını imgeliyor. Ayrıca ben dijital finansı destekliyorum ve ona inanıyorum anlamı da taşıyor.

Soru: Amerikan ideolojisi kesmeyeceği EŞEĞİN önüne ot koyar mı?

Büyükbaşların insanları yavaş yavaş tepede mal sahibi yaptıklarını bir düşünün. Yıllar önce gizli aldıkları kripto paraları, insanlara çılgınlık pompalaya pompalaya yüksek fiyatlardan sattıklarını aklınıza getirin. Hemen ertesinde dünyada elektriklerin 48 saat boyunca gittiğini veya Merkez Bankalarının toplanıp BTC’yi yasakladıklarını düşünün… Ardından sıradan insanlarda oluşabilecek panik hali ve kriptolardaki çılgın düşüşler…
‘‘Amerikan ideolojisi kesmeyeceği eşeğin önüne her gün ot koymaz!!’’

Az çok ekonomi ve finans tarihi bilen biri olarak BTC üzerinde şu an geleceğe yönelik fiyatlamalar olduğunu söyleyebilirim. Finansal piyasalar hep geleceği fiyatlar. Yani aslında biz şu an 1 BTC için insanların ona gelecekte atfettiği değeri görmekteyiz. Bu da aslında biraz gerçeklikten kopuşu ifade ediyor. İnsanlar sancısız temiz kâr dürtüsüyle bugünden geleceği düşleyerek yani gelecekte değerleneceğine inanarak alım tuşuna yüklenir. Aslında insanlar, uzun rallilerde, piyasada alıp kâr edenleri gördükçe cinnet geçirmektedir. Gaza gelerek haddinden fazla yırtıcı bir kâr etme tribine girmişlerdir. Bu haddinden yırtıcı iştahları, o varlığın değerini aşırılaştırmış, yani köpük yapmıştır.(Aşırılıklar…)

İnsanlar ve piyasalar hayallerle ayağa kalkarlar, gerçeklerle yerlerine otururlar!!!

Bir şeyin şüyuu vukuundan beter olurmuş. O hesap ben şu an bitcoin piyasasındaki artışların kurumsal yatırımcılardan ziyade KY etkisiyle olduğunu düşünmekteyim. Yani ana motor KY. Gün gelecek hipnoz etkisi bitecek, çöküş başlayacak, aşağı yönlü şelale misali düşüşler çok canlar yakacaktır. Çünkü kapitalizmde, uzun ve büyük çöküşler hep vardır fakat herkesin sürekli kazandığı doğrusal bir sistem yoktur!!!

Herhangi bir tehdit, bir çalkantı, siber saldırı, ani bir faiz kararı ya da küresel bir elektrik kesintisi paniği tetikler ve çöküşü başlatabilir. Bu da çok büyük zararlara sebebiyet verebilir bu da sizi yıllarca zararda bekleyen bitcoin yatırımına mahkum eder. Bu bağlamda şu noktalarda yatırım yaparken görünmeyen risk algısının ve bunun analizinin farkında olmak çok önemlidir. Tarih birçok defa göstermiştir ki finansal paniklerin önünde değil Elon Musk; tanrı bile durmaz, duramaz! Her finansal çılgınlığın sonrası muhakkak panik ve çöküştür!

15 Şubat’ta Musk’ın Dogecoin açıklaması ile Dogecoin’e %20 değer kaybetmişti.
Dünyada 4. olurken Avrupa’da 1. olmuşuz. ‘SPK göreve’ diye ağlaşan varını yoğunu yarı yarıya eritmiş olan Türkleri her an ortalarda görebiliriz.:) Ufak bir hatırlatma!! Kripto para çöküşü geldiğinde hukuki olarak başvurabileceğiniz hak veya mağduriyet iddia edebileceğiniz hiçbir mecra yoktur.

Ben buralardan bitcoine girer miydim? (48k düzeyleri için)
Hayır!! Çünkü bu noktalarda risk çok fazla. Ben şahsen finansal piyasalarda getiriye inanmam, riske inanırım. Yani olası bi tersoda vereceği kayıp bana sağlayacağı kazançtan çok daha yüksek olacağı için ben bu noktalardan bitcoine yatırım yapmayı tercih etmezdim.(Potansiyel zarar>potansiyel kar)

Ayrıca bitcoinde geçmişten gelen pozisyonum var ise bunu %30-%25 oranlarına kadar küçültmekte fayda görürdüm. Çünkü finansal piyasalarda başarının yolu, gideni kovalamaktan değil; eksik değerlenmiş, fiyatı düşük kalmış ve riski daha düşük varlıkları yakalayabilmekten geçer.
Eee sattıktan sonra ya giderse?
-Her giden zillinin arkasından ağlayacak olursak yılın 365 günü kahrolmamız gerekir. :)

Adına kim ne derse desin! Ortada sazlı-sözlü-tweetli büyük bir manipülasyon dönüyor. Ve en önemlisi de şu: Tüm bunlar olurken tüm kamu otoriteleri sanki o meşhur fırtınadan önceki sessizlik modundalar.

23 Şubat yazıyı yayına verirkenki durum an itibariyle bu. Geçen ayki direnç seviyesini destek yapmış tutunacak dal arıyor. Ben bu noktalardan hala girmenin riskli olduğunu düşünmekteyim.

Yine de herkes kendi bakış açısı ve değerlendirmesine göre yatırım kararı almalıdır. Piyasada bir kimsenin düşüncesine göre yatırım kararı verilmez. Bu yazılanlar benim kendi araştırmalarımı ve düşüncelerimi içerir.

YAZAR: aegeanocturne

kywrds:-— -- — — — - — — — — — — — — — — — — — — -

bitcoin fırsatları
bitcoin ne olur?
bitcoin çöküşü
bitcoin riskleri

bitcoin analizi

bitcoin çöküşü ne zaman

bitcoin güvenli midir?

kripto para çöküşü
blokzincir teknolojisi nedir
dijital para birimleri güvenli midir
bitcoin temel analiz
bitcoin yorumları blockchain teknolojisi, bitcoinin ömrü bitconin geleceği

--

--

aegeanocturne

Bireyin kişisel çıkarı ne zaman max olur? Ancak topluma minimum katkı sağladığında. Kapitalizmin kurallarını ben değil İngilizler yazdı! | aegeanocturne@pm.me