2021 BTC için kabus olacak!

aegeanocturne
3 min readJan 31, 2021

--

FAA: Federal Havacılık İdaresi demektir. (Bu devlet dairesinin izni olmadan Amerika’da hiçbir şey uçamaz.)

Alttaki resimde geçtiğimiz hafta başında FAA’nın haberini bekleyen heyecanlı Elon Musk tweetini görüyoruz. İzni dört gözle bekliyor çünkü Starship projesini hayata geçirirse Mars’a yolcu taşıyacak. Ve dünyadaki tüm milyarderlere açık ara fark atmış olacak.

Haberin İçeriği: https://www.washingtonpost.com/technology/2021/01/28/elon-musk-spacex-starship-faa/

Fakat o da ne? Umutlu bekleyiş tweetinden 2 gün sonra FAA(Federal Havacılık İdaresi) Spacex’in Starship SN9 denemesine izin vermiyor.

‘İnsanlık Mars’a ulaşamayacak :( Federal Havacılık İdaresi regülasyonları yolumuza taş koyuyor.’ felan diyerek Musk, Federal Havacılık İdaresi’ni hedef gösteriyor.

Peki, her şey hazırken roketlerin yakıtı doldurulmuş, ekipmanlar garajdan çıkarılmış, kameralar kurulmuş ve sadece iş onaya kalmışken aniden E.Musk’un yoluna neden taş koydular? Onu da alttaki tweet ekran görüntüsüyle açıklayayım sizlere.

Çünkü, FAA kararının bir gün öncesinde E.Musk yaramazlık yapıyor. Gamestop hisselerinde haddinden fazla açık pozisyon yakalayan Reddit üyesi çoluk çoçuğa arka çıkıyor. Küçük yatırımcı olan bu çocuklara mahalle abiliği yapıyor. (Tabi E.Musk gibi adamın çoluk çocukla işi ne? Aslında bu abiliği, düşmanı olan kodaman yatırım fonu yöneticilerinin karşısında yer almak için yapıyor.)

Bildiğiniz gibi geçtiğimiz hafta Reddit üzerinden organize olan çoluk-çocuk tayfa, ABD hükümetinin kendilerine covid destek ödemesi olarak yaptığı hibeleri Gamestop hissesine yatırmasıyla bir furya başlatmıştı. Reddit’te organize olan bu genç forum üyeleri, call opsiyonu açarak bütün büyük balinaları margin-call’a ve ardından stop olmaya sürüklemişler, bunun üzerine o büyük ünlü finans guruları ve hedge fonlar zararına pozisyonlarını kapatmak zorunda kalarak hatırı sayılır ölçüde de zarar etmişti.(Gamestop geçtiğimiz hafta dünyanın en aktif işlem gören senedi haline geldi ve bir haftada neredeyse %1400 değerlendi)

Ocak 27'de Elon Musk ‘gamestonk’ şımarıklığı yapıyor, 28'inde elitler, FAA aracılığıyla Elon Musk’a sopa gösterip projesinin yoluna taş koyuyor ardından hamle sırası Musk’a geliyor ve Ocak 29'da Elon Musk bu sefer profiline #bitcoin yazısı ekliyor..

Musk Reyis FAA’nın hamlesini çok içerlemiş olacak ki sosyal medyanın gücünü kullanarak devletin hantal ve regülasyon ve düzenlemelerine hemen ertesi gün diş gösteriyor.

Musk’ın bu paylaşım üzerine yaklaşık %20 değer prim yaparak 38k$’ın üzerine atsa da şu an 33K$ dolaylarında seyretmekte.
Mor çemberde Musk’un yarattığı hareket ve sonrasında pembe yuvarlaklarda satış yönünde gerçekleşen yani benim yorumuma göre mal çakma hacimleri görünmekte.

Her piyasada ‘Cinnet-Panik-Çöküş’ şeklinde üç aşama vardır.(P.Kindleberger)

1-Piyasalar çığırından çıkmışçasına yükselişe geçer insanlar çıldırmışçasına bahse konu olan kıymete saldırır. Fiyatlar sanki uzaya gidercesine deli gibi yükselir işte bu cinnet aşamasıdır.
2-Ardından bazı şeylerin yavaş yavaş farkına varılır coşkunun yerini şüphe ve tedirginlik alır. Ama para da tatlıdır, zavallı insanlar koltuğu terk etmek ve pozisyonlarından kopmak istemez. Bu da panik aşamasıdır.
3-En son çöküş aşaması gelir. Sizin kıyamadığınız pozisyonunuzu kıpkırmızı edecek, koltuğunuzu başınıza çalacak birileri veya koşullar ortaya çıkar, fişinizi çeker. Bu da çöküş aşamasıdır.

Genelde büyük çaplı finansal spekülasyonlarda çöküş öncesi, peak(tepe) noktasında (zigzag çizgiler)dalgalanmalar olur ki yükselişi ateşleyen büyük balinalar yüksek fiyattan itinayla, insanları o dalgalar arasında mallayabilsin..

Ayrıca her 4 senede bir halving olayı olur. Blok başına üretilen Bitcoin ödülü yarıya iner . Bu ödül en son Mayıs 2020'de yarıya indirilmiştir.
Ben 2024'e kadar BTC almayı düşünmüyorum. Bana göre BTC piyasasını, önümüzdeki süreçte 2018–2019 yıllarındaki gibi uzun bir ayı piyasası bekliyor.

31.01.2021

Not: Bu yazı tamamen kendi araştırma, takip ve bilgi birikimimden oluşturulma özgün bir içeriktir. Sadece kişisel bir analizdir. Yatırım tavsiyesi içermez.
David Ricardo’nun gayrimeşru torunu aegeanocturnes

--

--

aegeanocturne

Bireyin kişisel çıkarı ne zaman max olur? Ancak topluma minimum katkı sağladığında. Kapitalizmin kurallarını ben değil İngilizler yazdı! | aegeanocturne@pm.me