Semantik SEO Nedir?

Semantik /es-i-o/ nedir, ne işe yarar?

aegeanocturne
4 min readApr 6, 2021

Semantik İngilizceden dilimize geçmiş bir kelime, sözlük Türkçesi ‘anlamsal’, ‘anlamlandırılabilir’ demektir..

semantik.jpg

Daha iyi anahtar kelime bulabilmemiz, daha trafikli içerikler oluşturabilmemiz ve daha iyi bir web sitesi yapmamızın inceliklerini içeren samimi bir yazı olacak. Yani bu yazıda Semantik SEO ile işletmemizi ve onun içeriklerini Google’a daha duyarlı hale getirerek trafiğimizi ve satışlarımızı nasıl artırabiliriz buna göz atacağız.

Öncelikle yazıya başlamadan önce Google’ı kafamıza ayı olarak kodlayacağız. Semantik SEO çalışmaları da ayıya dayı deyip köprüyü geçmenin yollarından birisidir aslında.

Semantik SEO kavramı 2013 yılından sonra önem kazanmaya başladı. Sebebi de şu: 2013 yılına kadar Google anahtar kelimelere göre çözümleme yapıyor, arama sonuçlarını da anahtar kelimeye göre sıralıyordu. 2013 yılından sonra Hummingbird Algoritma güncellemesiyle artık sadece anahtar kelimelere (hashtag) değil içeriğin bütününe ve konuya göre sıralamaları yapmaya başladı. Yani 2013 yılına kadar sadece anahtar kelimelere odaklı sayfa yapanlar 2013'teki bu algoritma değişikliğinden sonra artık Google organik arama sonuçlarında oldukça son sayfalarda kendilerine yer buldu.

Bu tarihten sonra artık Google, konunun içeriğine odaklanıyor ve arama yapan kullanıcıların niyetini daha iyi anlayabiliyor. Bu da artık Google’a dayı derken onu kandırmanın biraz daha zor olması anlamına geliyor 🧐

1️⃣ Google’ın önerilerini dikkate alın, size hangi tonda dayı demenizi öneriyorsa Google’a o tonda dayı deyin.

Google sorgulamasında en altta size öneriler çıkar. Bu konular birbirleriyle semantiktir, yani anlamlandırılabilirdir.
Web sitenizde ya da e-ticaret sitelerinde maksimum verim ve satış hacmi yakalamak istiyorsanız içerik eklerken bu önerileri göz önünde bulundurmanızda fayda var.
Satışını yaptığınız üründe sektörünüze göre arama yapıp Google önerilerini dikkate alırsanız trafiğiniz daha çok artacaktır. Örneğin ben bu yazıda su arıtma sektöründe faaliyet gösteren bir firma olarak rollendim, kırmızı çerçevedeki önerileri de muhakkak dikkate almam gerekiyor.

2️⃣ Google’ın leb demeden leblebi diyen algoritmasını kullanın

Bizim içeriğimize anlamsal(semantik) olarak yakın, en çok merak edilen konuları bulmamıza yardımcı olan en kolay yöntemlerden biridir. İçeriğinizi genişletecek diğer alt başlıkları da burada bulabilirsiniz.(aramayı firmanın yaptığı işle alakalı genel bir sözcükle ya da terimle yaptığıma dikkat edin.)

3️⃣ Keywordtool.io aracını kullanmak

Eğer daha fazla anlamsal olarak bağlı ve Google duyarlı kelimeye ihtiyaç duyarsanız buradan bu aracı da kullanabilir, sorgu yapabilir, sihirli kelimelere ulaşabilirsiniz.
Örneğin, ben su arıtma ile ilgili bir işletme sahibiyim. İkinci grafikte görüldüğü gibi sektörümle alakalı en temel kelime veya tamlamayı(su arıtma) yazıp burada aratırım. Bana gösterilen öneriler benim sektörümle ilgili en anlamlı kelimelerdir.
Demek ki ben bu önerileri web sayfam, sosyal medya içeriğim ya da e-ticaret ürün açıklamalarımda kullanırsam Google botlarının radarına daha çok girmiş ve trafik artırmış olacağım.
🏆

web sitesi: https://keywordtool.io

4️⃣ ⃣KWFinder aracını da kullanabilirsiniz.

Yeşil çerçevede Google’a ‘su arıtma’ yazıldığında karşımıza çıkan arama sonuçlarından sırayla en çok tıklanan siteleri görüyorsunuz.

5️⃣ Google Trends kullanımı

https://trends.google.com/trends/

En kapsamlı anahtar kelime aramasını Google Trends kullanımı ile yaparsınız. Hedef kitleniz hangi ülkeyse o ülkenin bölgelerine göre arama yoğunluğunu tespit edebilirsiniz. Üstelik hem hangi arama zamanı, hangi içerik türü görsel araması mı, video araması mı, düz arama mı gibi filtreleri kullanarak daha nokta atışı(spesifik) çıkarımlar yapabilirsiniz.

Tüm bu yukarıdaki çalışmalardan diyelim minimum 50–60 adet veya daha fazla anahtar kelime elde ettiniz Elbette ki hepsini bir içerikte kullanma şansınız olmayacaktır. O halde sınıflandırma yapmamız gerekir. Burada sizi ya da işletmenizi tatmin edecek olan anahtar kelimeleri değil alıcıyı en fazla tatmin ve mutlu edecek anahtar kelimeleri önceliklendirmeniz gerekecektir. 🎯

📌Semantik HTML

Semantik HTML, web sayfasının kod diziliminde doğru yerlere serpiştirilmiş anahtar kelimelerin, Google’ın arama motorlarıyla daha kolay anlaşmasını sağlar.

Kaynak: https://ahrefs.com/blog/semantic-search/

Manuel web sayfalarını oluştururken <h1></h1>, <h2></h2>, <article></article>, <header> </header>, <footer></footer> etiketlerini kullanmak Google’ın sitenizi daha iyi anlamasını sağlar. Aksi halde düz bir sayfa yapısı ile Google’a dayı dememiş olursunuz. Bu da arama sonuçlarında kendinize yer bulma olasılığınızı düşürecektir.

📌Resimlere semantik alt etiket vermeyi unutmayın!

Görüldüğü gibi kod yazımında nitelikli kod yazmak bugün çok daha önemli. Düz kodu artık ilkokul çocukları bile yazıyor. Ama biz en basitinde img verirken semantik olarak düşünür birazcık özenirsek Google arama sonuçlarında çok çok daha başarılı sonuçlar elde etmemiz mümkün.

Kaynak: https://developers.google.com

yazar: Aegeanocturne 📣

--

--

aegeanocturne
aegeanocturne

Written by aegeanocturne

Bireyin kişisel çıkarı ne zaman max olur? Ancak topluma minimum katkı sağladığında. Kapitalizmin kurallarını ben değil İngilizler yazdı! | aegeanocturne@pm.me

No responses yet